Met foam werken kan iedereen! Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe makkelijk het is…

Wat heb je nodig?

  • Foam uiteraard, duh…
  • Een verfstripper, ook wel föhn genoemd. Dit toestel blaast warme lucht om de stukken foam aan of op elkaar te kleven. Foam kleven vergt immers geen lijm.
  • Een scherp mes: een breekmes is voldoende.
  • Een snijmat om onder de foam te leggen wanneer je snijdt. Dit is helpt je om de foam beter te snijden, je mes gaat ook langer mee. Bovendien voorkomt het krassen op je tafel.
  • Een ijzeren of aluminium lat.
  • Fijne handschoenen. Dit is niet echt nodig, maar de warme lucht is echt wel warm. Zonder handschoenen zal je dit snel ondervinden. Gebruik handschoenen van een fijn materiaal die toch nog warmte tegenhouden bv leder

En dan?

Foam kleef je aan elkaar door middel van warme lucht. Met een lijmpistool lukt het ook maar dan moet je dit ook alweer aankopen. Bovendien neemt het meer tijd in beslag en is het soms een smerig boeltje.

Hoe kleef je foam aan elkaar?

Door de beide kanten die je aan elkaar wil kleven tegelijkertijd te verwarmen en tegen elkaar te plaatsen.

Hoe warm moet de lucht zijn?

Dit is niet zo belangrijk. Bij de meeste verfstrippers kan je de temperatuur niet regelen. Je kan met bijna elke verfstripper aan de slag. Afhankelijk van het type toestel zet je die op een hogere of lagere stand. Haardrogers zijn niet aangewezen omdat de temperatuur meestal niet hoog genoeg kan en omdat de lucht teveel verspreid wordt.

Hoe lang moet je verwarmen?

Enkele seconden… niet lang dus. Verwarm je te kort dan kleeft het niet aan elkaar. Verwarm je te lang dan ‘verbrand’ je de foam.

Afwerking:

Eens alle stukken aan elkaar staan kan je aan de afwerking beginnen. De meest gebruikte materialen zijn stof, boa’s, marabous, struisvogelveren en andere pluimen, edelsteentjes, galons. Deze kleef je erop met een lijmpistool, dubbelzijdig plakband of een ander soort lijm. Wel best eens even testen voor je met massaproductie begint.

Wie de creaties nog een extra dimensie wil geven, kan de foam ook gaan verven. Dit kan door middel van een viltrol of een verfpistool. De verf die het beste resultaat geeft is synthetische verf (geen verf op waterbasis).

217 329